FysioKB werkt contractvrij. In onderstaande blogpost leggen we je uit wat dit inhoudt en wat dit voor jou als patiënt betekent.

Wat betekent contractvrij werken? 

Wij hebben er bewust voor gekozen géén contracten af te sluiten met zorgverzekeraars. Als je als fysiotherapeut een contract afsluit met een zorgverzekeraar, dan heb je te voldoen aan een hele bak met eisen en voorwaarden op gebied van o.a. praktijkinrichting, administratieve verplichtingen en beleidsvoering. Tevens bepaalt de zorgverzekering dan voor welk tarief je een behandeling zou moeten uitvoeren. De zorgverzekeraar bepaalt dus in feite via het contract hoe de therapeut zijn werk uitvoert. Als je er als praktijk voor kiest om contractvrij te werken, behoud je meer vrijheid. Uiteraard dien je nog steeds te voldoen aan de wettelijke verplichtingen zoals die vanuit de overheid zijn bepaald. Zo staan wij ingeschreven in het BIG register en in het kwaliteitsregister van onze beroepsgroep. Ook zorgen wij dat onze kennis up to date is en volgen wij nascholingen en cursussen.

Wat zijn de voordelen van contractvrij werken voor jou?

Wij hebben een duidelijke visie op het vak: kwalitatief hoogwaardige fysiotherapie met een duurzaam effect. Zonder eisen en restricties vanuit een zorgverzekering hebben wij de vrijheid om onze behandelkeuzes af te stemmen op de behoefte van de patiënt. Er zit geen zorgverzekering tussen die zich indirect ook bemoeit met het behandeltraject. Bovendien gaat er geen onnodige tijd verloren aan administratieve verplichtingen. 

Je kunt er op vertrouwen dat de beslissingen die wij maken altijd als doel hebben jou zo goed mogelijk te behandelen. 

Wat betekent contractvrij werken voor je vergoeding?

Welke vergoeding je krijgt hangt af van je zorgverzekering. Fysiotherapie zit al jaren niet meer in het basispakket, dus de vergoeding is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Dit is zo bij iedere praktijk, wel of niet contractvrij. Dus als je geen aanvullende verzekering hebt, dan zijn de kosten van de behandeling sowieso voor eigen rekening.

Daarnaast kun je kiezen voor een natura- of restitutie verzekering. 

Bij een restitutiepolis (vrije zorgkeuze) heb je als verzekerde recht op de vergoeding van de kosten van zorg. Of je kiest voor een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgaanbieder maakt geen verschil. De behandeling wordt dan ook in de meeste gevallen vergoedt bij een contractvrije praktijk zoals FysioKB.

Ook bij een naturapolis heb je als verzekerde recht op de vergoeding van zorg. Echter als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder wordt slechts een deel van de kosten vergoed. De hoogte van de vergoeding ligt tussen 60-80% van het gecontracteerde tarief. Dit verschilt echter per zorgverzekering en per aanvullende verzekering. Je kunt dit terugvinden in je polisvoorwaarden bij vergoeding niet-gecontracteerde fysiotherapie.

Wat is het verschil met een therapeut die wel een contract heeft?

Het grootste verschil is dat je bij een contractvrije therapeut de factuur eerst zelf moet voldoen, waarna je het later bij je zorgverzekeraar kunt declareren. 

Tot slot

We raden je aan om goed na te gaan hoe je verzekerd bent en wat je eventueel vergoed krijgt. Aan het einde van ieder jaar kun je je zorgverzekering wijzigen. Dit biedt je de mogelijkheid je zorgverzekering kritisch tegen het licht te houden: ben je verzekerd voor de fysiotherapeutische zorg die je nodig denkt te hebben? Betaal je niet teveel zorgpremie? 

Je kunt op verschillende sites zorgverzekeringen vergelijken met elkaar: bijvoorbeeld zorgwijzer.nl of independer.nl 

Kom je er zelf niet uit neem dan gerust contact met ons op.