In de wereld van sport en lichamelijke gezondheid komt de neusademhaling steeds vaker ter sprake. Misschien vraag je je af waarom dit onderwerp zoveel aandacht krijgt. Nieuwsgierig? Lees dan verder!

mond open bij inspanning

Merk je wel eens op dat je mond open staat tijdens het sporten of wanneer je een aantal trappen op loopt? Het lijkt misschien heel normaal om bij inspanning door je mond te gaan ademen omdat het op dat moment ‘natuurlijk’ aanvoelt. Je raakt buiten adem, opent je mond, en denkt dat je zo meer zuurstof binnenkrijgt. Maar niets is minder waar. Als je via je mond ademt, krijg je juist minder zuurstof, ben je vatbaarder voor blessures en verlies je meer vocht.
Je mond is om te praten en te eten en je neus is om adem te halen. Moet je eens voorstellen dat we dat andersom doen… dat wordt een zooitje.

“ik kan niet door mijn neus ademen”

Misschien denk je dat je niet door je neus kunt ademen omdat die altijd verstopt zit, of omdat je al jaren gewend bent om anders te ademen. Nou, je lichaam weet eigenlijk heel goed hoe je door je neus kunt ademen. Maar het is een gewoonte geworden om het op een andere manier te doen, en gewoontes kun je veranderen.

ondersteuning voor je immuunsysteem

Neusademhaling zorgt voor een betere balans tussen koolstofdioxide en zuurstof in je cellen, wat je immuunsysteem ondersteunt. Dat is van cruciaal belang als je fit en energiek wilt zijn! Daarnaast helpt het je ontspannen en geeft het je een rustig gevoel. Klinkt toch heerlijk, nietwaar?

60% meer zuurstof door neusademhaling

Onderzoek heeft aangetoond dat neusademhaling 60% meer zuurstof oplevert dan ademen door de mond. Plotseling lijkt het heel begrijpelijk waarom sommige sporters trainen met tape over hun mond, toch?
Betekent dit dat we allemaal met tape op onze mond moeten gaan rondlopen? Nee, zeker niet. Het begint met bewustwording van je ademhaling. Let eens op wat er gedurende de dag gebeurt. Kun je die trap op zonder je mond open te doen? Kun je een hele fietstocht maken terwijl je door je neus ademt? Als je in rust al verkeerd ademt, zal dit je training negatief beïnvloeden en zal het moeilijker zijn om het tijdens het sporten toe te passen.
 

wees bewust van je ademhaling

Dus let’s go! Wees vandaag bewust van je ademhaling en houd die mond dicht! Je zult versteld staan van de voordelen die een eenvoudige verandering in je ademhaling kan opleveren voor je prestaties en algehele welzijn.

 

====================

Over Fysio KB

Je wilt je gezond, energiek en fit voelen. En daar willen wij van Fysio KB je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. We proberen je nuttige, interessante en toepasbare tips te geven waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen.

Heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op.