De meeste mensen die met Karlijn trainen, weten dat de oefeningen die gedaan worden, altijd wat apart zijn. Dit komt omdat zij werkt volgens de methode van Functional Patterns. Dit is een unieke benadering om het lichaam te trainen voor optimaal functioneren. De methoden zijn gebaseerd op de principes van de biomechanica (menselijke bewegingen), neurowetenschap en evolutionaire
biologie, en door deze oefeningen en bewegingen worden functionele kracht, mobiliteit en veerkracht bevorderd.

Een complex systeem van onderling verbonden ketens

Een van de belangrijkste concepten achter Functional Patterns is het idee dat het lichaam een complex systeem is van onderling verbonden ketens, en dat eventuele onbalans of zwakheden in één gebied een effect kunnen hebben door het hele systeem. Je linker grote teen heeft effect op de duim van je rechterhand. Een slechte houding of uitlijning kan zo bijvoorbeeld leiden tot chronische pijn, verminderde mobiliteit en een hoger risico op blessures. Deze ketens staan met elkaar in verbinding door fascia = bindweefsel. Lees hier meer over in ons vorige blog.
Om problemen zoals chronische pijn aan te pakken, maken we met deze manier van trainen gebruik van de verschillende functionele patronen (bewegingen) die zijn ontworpen om specifieke spiergroepen te activeren en te versterken vanuit de hele keten. En tegelijkertijd de juiste uitlijning en houding van het lichaam te optimaliseren. Deze patronen omvatten oefeningen waarbij meerdere bewegingsvlakken en dynamische stabiliteit betrokken zijn. 

Evolutie

Een ander belangrijk aspect van Functional Patterns is de nadruk op de principes van de evolutie. Wij geloven dat het menselijk lichaam is ontworpen om te bewegen op bepaalde manieren die geworteld zijn in onze genen, en dat we door deze principes te begrijpen ons lichaam beter kunnen trainen om effectiever te functioneren in de moderne wereld. Hier hebben we het over bewegingen zoals lopen, sprinten en gooien, allemaal gebaseerd op de manieren waarop onze oude voorouders zich in het wild zouden hebben verplaatst en gejaagd. Door deze “oerbewegingen” in onze training op te nemen, kunnen we meer functionele kracht en mobiliteit ontwikkelen, zoals we oorspronkelijk zijn gebouwd.
Daarnaast merken we ook het belang van ademhaling en mindfulness bij het trainen van het lichaam voor optimaal functioneren. Door te concentreren op de ademhaling en een groter bewustzijn te ontwikkelen van de bewegingen en sensaties van het lichaam, kunnen patiënten hun houding verbeteren, stress verminderen en hun algehele fysieke en mentale welzijn verbeteren. We creëren nieuwe patronen, zowel fysiek als mentaal. 

Een unieke en effectieve benadering

Zo biedt Functional Patterns een unieke en effectieve benadering van functionele bewegingstraining die is geworteld in wetenschap, mindfulness en evolutionaire biologie. We focussen ons op de connecties en ketens van het lichaam en met veel verschillende oefeningen en bewegingen zorgen we voor een optimale functie. 

Maak een afspraak

Wil je van je pijn en klachten af? Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar en helpen je graag snel van je bewegingsklachten af.
====================

Over Fysio KB

Je wilt je gezond, energiek en fit voelen. En daar willen wij van Fysio KB je bij helpen. Dat doen we door je zo goed mogelijk te informeren over allerlei onderwerpen die met gezondheid te maken hebben. We proberen je nuttige, interessante en toepasbare tips te geven waarmee jij je gezondheid en welzijn naar een hoger plan kunt tillen.

Heb je vragen? Neem dan vooral contact met ons op.