Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie. Het doel van dry needling is het verminderen van de niet functionele spierspanning. Dit wordt gedaan door met een heel dun naaldje een spierknoop in een spier aan te prikken, zodat deze ontspant. Spierknopen worden ook wel triggerpoints genoemd.
Wat zijn triggerpoints?
Triggerpoints staan in de volksmond bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk opgeeft, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen. Namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt.
Als de triggerpoints al langer aanwezig zijn, dan zijn ze stug en lukt het vaak ook niet meer om met oefeningen of massage de pijn te verminderen. In dat geval is het zorgvuldig behandelen met dry needling een optie om de stofwisseling in het gebied te herstellen en de spanning in de spiervezels te resetten.
Triggerpoints kunnen zich uiten in:
- Pijnklachten, tintelingen of gevoelloosheid
- Stijfheid en/of bewegingsbeperking
- Verminderde kracht bij het aanspannen van een spier
- Hoofdpijn, duizeligheid
- Pijnontwijkend gedrag; je gaat anders bewegen als gevolg van de pijn
Mogelijke oorzaken van het ontstaan van triggerpoints:
- Acuut; door bijvoorbeeld een verkeerde beweging, een val of een ongeluk
- Chronisch; door een langdurig verkeerde houding of overbelasting
- Overbelasting bij sporters
- Langdurige inactiviteit bijvoorbeeld door ziekte of gips
- Psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid
Hoe ziet een dry needling behandeling eruit?
By dry needling brengen we een ‘droge naald’ aan in de aangedane spier. De naaldjes die gebruikt worden zijn heel dun, meestal 0,3 mm. Als het naaldje de triggerpoint raakt dan spannen de spiervezels reflexmatig aan. Dit wordt de ‘local twitch response’ genoemd. Soms is dit een klein schokje, soms een best krachtige aanspanning. Het naaldje wordt een paar keer heen en weer bewogen tot de local twitch response is uitgedoofd en dan gaat het naaldje er weer uit. Bij de korte massage na het verwijderen van de naald, valt gelijk op dat de spier een stuk soepeler is. Ook ontstaat er door de release van spierspanning veel meer beweeglijkheid in de omringende gewrichten. De pijnverlichting is in de regel sneller dan bij behandelingen die alleen uit massage of oefeningen bestaan doordat de spierknoop specifiek door de naald benaderd wordt. De naald kan directer bij de spierknoop en daar de herstellende werking doen dan handen en oefeningen dat kunnen.
Doet dry needling pijn?
Het aanprikken met de naald op de huid is bijna niet voelbaar. Wanneer meer naar de triggerpoint toe bewogen wordt met de naald en deze juist wordt aangeprikt, spant de spier vaak even kort samen (een ‘twitch’) en ontspant weer. Dit geeft een soort ‘kramp’ gevoel en voelt dof en zwaar aan. Dit duurt maar kort en snel daarna is merkbaar dat de spieren weer makkelijker kunnen worden bewogen. Kort na de behandeling voelen de spieren wat moe en zwaar aan, alsof je lokale spierpijn ervaart. Bewegen helpt om dit gevoel weer snel kwijt te raken.
Het effect van dry needling
Na de behandeling kun je direct merken dat de spier meer ontspannen voelt. De lokale stofwisseling herstelt zich. Dit zorgt samen voor pijnafname en functieherstel van de spier.
Het is natuurlijk belangrijk dat de triggerpoints niet direct terugkomen. Met oefeningen voor het verbeteren van de kracht, coördinatie en mobiliteit van omliggende spieren en gewrichten wordt hier verder aan gewerkt.
Dry needling in vergelijking met acupunctuur
De belangrijkste overeenkomst tussen dry needling en acupunctuur is het naaldje. Deze is hetzelfde. Een andere overeenkomst is dat je met beide behandelmethoden soms eenzelfde klacht succesvol kan behandelen.
De theorie achter de behandelmethoden is echter totaal anders. Waar je met dry needling vooral in spierknopen prikt, prik je bij acupunctuur vaak in energiebanen om zo de energiestroming in je lichaam te beïnvloeden. Een ander verschil is dat de naaldjes bij acupunctuur soms voor een relatief langere tijd in het lichaam gebracht worden, zo’n 20 tot 30 minuten. Terwijl bij dry needling de naald verwijderd wordt wanneer de spierknoop ontladen is. Ook gebruikt men bij dry needling meestal één naald tegelijkertijd, terwijl er bij acupunctuur soms met verschillende naalden verschillende punten in het lichaam tegelijkertijd behandeld worden.
Daarnaast is acupunctuur een alternatieve geneeswijze en dry needling valt binnen de reguliere fysiotherapie.
Is dry needling een veilige behandelmethode?
Fysio KB is een geregistreerde praktijk voor dry needling. Wij voldoen aan de eisen om dry needling veilig en vakkundig toe te passen.
Maak een afspraak
Heb je het idee dat je zelf geplaagd wordt door triggerpoints? En ben je niet bang voor naalden? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. Wij kunnen je snel van je klachten af helpen.