Nu Nederland massaal thuis werkt tijdens de Corona crisis, zien wij op de praktijk een toename van klachten die het gevolg zijn van thuiswerken.

Niet iedereen heeft thuis de luxe van een optimaal ingestelde werkplek zoals op kantoor.  Veel thuiswerkers zitten achter hun laptop op een eetkamerstoel aan de keukentafel of op de bank te werken. Niet heel ergonomisch verantwoorde werkplekken.
Ook het voorover gebogen hangen over een laptop, werken op een klein toetsenbord of telefoon is niet echt bevorderlijk. Het zorgt allemaal voor lokale overbelasting. Logisch dat houding gerelateerde klachten aan rug, nek en schouders op de loer liggen.

Maar niet alleen een slechte werkhouding zorgt voor klachten, ook wordt er veel minder bewogen. Normaal brengt iemand 70% van z’n dag door zittend op kantoor, maar dan wordt het vaak gecombineerd met woon-werkverkeer, wat inhoudt dat je op z’n minst een stuk loopt of wat trappen oploopt. Bovendien werken veel thuiswerkers langer door. Om 07.00 uur wordt de laptop opengeklapt en om 19.00 uur pas weer dichtgedaan. Ze nemen amper tot geen pauze, eten hun bammetje achter de laptop bij wijze van lunchpauze.

Bewegen is essentieel voor het in stand houden van bot- en spiermassa. Bewegen werkt preventief tegen angst, depressie en het verhoogt het energieniveau, ons welbevinden en denkvermogen. Het is zelfs bewezen dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een verminderd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker.
Belangrijk dus om regelmatig te bewegen. Maar hoe zorg je met beeldschermwerk voor voldoende beweging?
Kun je je werk echt alleen maar zittend uitvoeren? Nee, zeker niet! Je kunt ook staan achter je laptop en wandelend telefoongesprekken voeren. In de praktijk adviseren wij om regelmatig te wisselen van houding. Het is niet goed om de hele dag te zitten, ook niet met een ‘goede houding’. Ga lopen, zit rechtop, hang eens onderuit op de bank, doe je (therapie-) oefeningen. De mens is gemaakt om in beweging te zijn.

Daarom hier onze tips om houding gerelateerde klachten zoveel mogelijk te voorkomen bij het thuiswerken.

  • Zorg dat je zowel zittend als staand kan werken.
  • Net als met zittend werken is bij staand werken je houding van belang. Zorg voor een actieve en rechte houding in de rug.
  • Zorg om de 30 minuten voor een onderbreking. Zet een timer en kom tijdens zo’n onderbreking in beweging; dus loop een rondje, doe een was in de wasmachine, ren de trap op en af of doe een paar squats.
  • Zit ook af en toe eens op een zitbal (ook wel gymbal genoemd).
  • Ga dagelijks 20 minuten intensief wandelen. Niet alleen zorgt het voor een goede doorbloeding. Ook krijgt je immuunsysteem een kleine boost. Als je beweegt gaat er meer zuurstof naar je hersenen, waardoor hersenactiviteit wordt gestimuleerd. Het vermindert bovendien het gevoel van stress en angst, wat zich anders vertaalt naar gespannen spieren in je lichaam.

Onthoud dat houding en afwisseling belangrijk zijn en voorkom te allen tijde een lange periode van inactiviteit.

Heb je vragen over je houding en/of klachten als gevolg hiervan? Neem gerust eens contact met ons op. Misschien ben je na een paar praktische tips helemaal thuiswerk proof!