Wist je dat ons vaste gezicht van de dinsdag, Eva, bezig is met een Master manuele therapie?
Je hebt vast wel eens gehoord van de term, maar wat houdt manuele therapie nou eigenlijk in?
Klachten aan het bewegingsapparaat
Het merendeel van de mensen die wij zien bij ons op de praktijk hebben klachten aan het zogenaamde bewegingsapparaat. Dankzij ons bewegingsapparaat kunnen we overeind blijven staan en ons bewegen. Ons bewegingsapparaat bestaat uit alle botten en gewrichten (skelet), spieren en pezen. En dankzij de samenwerking van al deze onderdelen kan de mens zich soepel en op allerlei manieren bewegen.
Maar vaak ontstaan er klachten aan het bewegingsapparaat. Klachten ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Dit heeft vaak invloed op houding, dagelijkse bewegingen, sport en werk.
Als de klachten niet vanzelf over lijken te gaan, maak je een afspraak bij de fysiotherapeut en die gaat tot op de bodem uitzoeken wat de klachten veroorzaakt. In sommige gevallen komt de fysiotherapeut er niet uit en kan een manueel therapeut je verder helpen.
Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut
Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na zijn/haar opleiding voor fysiotherapie een aanvullende opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met pijn- en/of bewegingsklachten, die samenhangen met functiestoornissen in de gewrichten, spieren en/of zenuwen (het neuromusculoskeletale domein). Manueel therapie is een vorm van fysieke therapie die zich richt op het herstellen van bewegingsvrijheid van de gewrichten en het verminderen van pijn in het bewegingsapparaat.
Vaak denken we dat manueel therapeuten alleen klachten gerelateerd aan de wervelkolom zien in de praktijk. In tegen deel. Wanneer een gewricht in de armen of benen beperkt is, kan dit ook voor klachten zorgen. Een manueel therapeut past specifieke technieken toe om de gewrichten beter te laten functioneren en om je houding en bewegingen te verbeteren. Bijvoorbeeld door mobilisatie of manipulatie en met oefeningen om je houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te trainen. Hierdoor is vaak direct verbetering merkbaar en worden minder (pijn)klachten ervaren.
Veel voorkomende klachten die de manueel therapeut behandelt
- hoofd-, nek- en schouderklachten al dan niet met pijn die uitstraalt tot in de armen
- klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
- artrose van de heup
- langdurige beperkingen in gewrichten
- lage-rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
- bepaalde vormen van duizeligheid, veroorzaakt door het bewegen van de nek
Een manueel therapeut of fysiotherapeut?
Wat is het verschil tussen een manueel therapeut en een fysiotherapeut? Een manueel therapeut is een gespecialiseerd fysiotherapeut die na de fysiotherapie opleiding drie jaar lang een extra vervolgopleiding heeft gevolgd. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Dankzij de specialistische kennis is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van jouw klachten te beoordelen en een behandelplan op maat samen te stellen.
Nog even geduld
Nog eventjes geduld en Eva mag zich manueel therapeut noemen. Tot die tijd ben je uiteraard nu al volledig in goede handen bij alle drie onze gespecialiseerde en ervaren fysio’s.
Maak een afspraak
Wil je van je pijn en klachten af? Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan 5 dagen per week voor je klaar en helpen je graag snel van je bewegingsklachten af.